vrijdag, maart 18, 2005

Senaatsvoorzitter LizinGisteren heeft ze dus de storm overleefd na haar stommiteiten. Opmerkelijk was de 180° ommezwaai van de MR, terecht scherp bekritiseerd door de oppositie.

Ten gronde was Lizin nochthans volledig fout. In andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk staat dergelijke escapade zelfs in het strafrecht. Het afzetten van de senaatsvoorzitster zou echt op z'n plaats geweest zijn.

Dan nog te bedenken dat enkele jaren terug ministers Stefaan Declercq en Johan Vandelanotte hun ontslag gaven naar aanleiding van de ontsnapping van Marc Dutroux, een zaak waar ze eigenlijk onrechtstreeks bij betrokken waren aangezien het onder hun bevoegdheden viel. Eigenlijk een gevolg van het justitiebeleid van zichzelf maar ook van hun voorgangers.

Lizin daarentegen heeft zelf en volledig doelbewust de brief geschreven. Verzachtigende omstandigheden zijn er niet en ze had de eer aan zichzelf moeten houden en opstappen, desnoods moest ze weggestemd worden.
Geen van beiden is gebeurd, hoofdzakelijk door de (vreemde) ommezwaai van de MR en andere politieke onderonsjes.

Ze mag dan nog mooie zaken op haar carrierelijst hebben staan, haar gedrag strookt niet en is ronduit verkeerd. De scheiding der machten is een basisbeginsel van de grondwet, net zoals dat iedereen gelijk is voor de wet.
Blijkbaar zijn sommigen meer gelijk dan anderen.