dinsdag, september 27, 2005

Review - Formula Dé

Formula Dé of het bordspel voor F1-fanaten.Ikzelf ben geen grote F1-enthousiast maar een goed bordspel kan ik wel nu en dan appreciëren. Eén van mijn vrienden echter is werkelijk verslaafd aan F1 en heeft sinds kort de smaak van het betere bordspel te pakken.
Tijd om die twee eens te combineren: Ziedaar: Formula Dé.

Na eerst eens het spel te huren in jeugdhuis Reflex (een versie van ergens begin jaren 90) besloten we het te wagen met de huidige versie.
Het grootste verschil zit hem in de afwerking want alle regels zijn quasi identiek gebleven.In plaats van tabellen en 1 dobbelsteen, worden nu een reeks dobbelstenen meegeleverd die het gebruik van de tabellen overbodig maken.
Ook het (gigantische) spelbord is kwalitatief een stuk beter (zeer stevig en dik karton met aan de ene zijde Monaco en aan de andere kant Zandvoort).

In formula Dé bestuurt iedere speler een bolide of neemt de leiding over een team van 2 piloten. En eigenlijk is het spel zeer snel uit te leggen:

Telkens je aan de beurt bent mag je van versnelling veranderen en de respectievelijke dobbelsteen werpen.
In eerste versnelling kan je zo 1 of 2 vakjes verderrijden, in 2e versnelling is dit al 2-4 enzovoort.
In 6e versnelling ga je al minimum 21 vakjes verder en maximaal 30.

Om te vermijden dat het een dobbelsteenfestival wordt, moet een bocht in een aantal tussenhaltes genomen worden, het aantal afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de bocht. Kom je te ver uit, dan heeft dit gevolgen voor je wagen.Zo heeft iedere wagen een beperkt aantal punten voor banden, remmen, carrosserie, wegligging...
Zit je bv zonder remmen, dan kan je nog wel verder, maar de kleinste fout eindigt dan in een crash.Erger is het als je carrosserie verliest, carrosserie weg, auto ook weg!

Door goede keuzes te maken omtrend resources, manier van rijden, positiespel en versnellingen kan je de wedstrijd (die over 1 tot 3 rondes wordt gereden) winnen. Lijkt eenvoudig, maar is het echt niet.

Beoordeling:
De regels van het basisspel zijn werkelijk poepsimpel, na 2 zetten heb je alles al gesnapt. Met de gevorderde regels ben je ook zo weg, maar je moet wel op meer letten (qua bonussen en strafpunten).
Hierdoor is het spel toegankelijk voor alle leeftijden en groentjes kunnen al snel meedraaien in de sub-top. Iemand die het spel al meerdere keren heeft gespeeld weet echter perfect in welke bochten welke versnelling aangeraden is en zijn hierdoor licht in het voordeel.

Velen zeggen dat dit spel gebukt loopt onder de geluksfactor van de dobbelstenen. Dit is echter niet volledig waar. De geluksfactor is aanwezig, zeker weten, maar als over 2 of 3 rondes wordt gespeeld is die nauwelijks nog aanwezig, dan win je of verlies je door eigen beslissingen.

Een mogelijk nadeel van het spel is de speelduur. Die ligt aan de lange kant, ook wel wat afhankelijk van het circuit.
Echter is er steeds interactie en spanning zodat dit echt niet opvalt.

Ondertussen zijn de plannen gesmeed om een waar kampioenschap op te richten, voor wie geïnteresseerd is in de huisregels, je kan ze downloaden via onderstaande links.

Oordeel
Vormgeving: 5/5
Afwerking: 4/5
Spelmechanisme: 3/5
Spanning: 4/5
Interactie: 4/5
Prijs/kwaliteit: 3/5
Totaal: 23/30

Pluspunten: Spannend, mooi, meeslepend en erg toegankelijk
Minpunten: uitbreidingssets zijn te duur, de plastieken wagentjes konden beter (op internet zijn beschilderbare wagentjes te koop)

Downloads:
Houserules
Dashboard
Charts

3 Comments:

At 2:29 p.m., Anonymous Anoniem said...

Many share their faith as religious blogging booms
The Detroit Free Press When Lee Anne Millinger got the grim news that she needed a kidney transplant, prayers for her well-being began to flow from her family, her Presbyterian church and -- because Millinger ...
Find out how you can buy and sell anything like music on interest free credit and pay back whenever you want!

 
At 8:56 a.m., Blogger Clickbank Mall said...

AGILA - Die Krankenkasse für Hunde und Katzen. www.agila.de

 
At 8:10 p.m., Blogger philmartin59163509 said...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

http://www.juicyfruiter.blogspot.com

 

Een reactie posten

<< Home